wand- en vloersculptuur in wording

Alweer half november geweest, de dagen en weken vliegen voorbij. De residentie biedt een goede bedding; wonen- en werken op deze wijze te laten samenvallen is een bijzondere ervaring. De afgelopen weken heb ik veel bewoners leren kennen en met een aantal van hen specifiek gesproken over hun levensloop dat heeft geresulteerd in verrassende kleurpaletten voor het Levensader project. De leeftijd van de bewoners loopt uiteen van resp. 46 jaar tot 102 jaar. Globaal schat ik de gemiddelde leeftijd zo rond 85 jaar.

Het is prettig om een periode afgebakend te kunnen werken, de volledige onderdompeling komt het Levensader project ten goede, het geeft een mooie focus. De woon-werksituatie geeft gelegenheid bewoners uit te nodigen op mijn atelier in het Missiehuis zodat zij iets meekrijgen van de ontwikkeling en uitvoering. Ook kunnen we samen terugblikken op het gesprek en voor mij is het een meerwaarde hun reactie te vernemen op hun eigen gekozen kleurpalet.

‘…… een prettige ervaring. In het begin was het even moeilijk om een kleur aan de emotie te koppelen. Maar nu ik de kleuren terugzie, zou ik de kleuren niet veranderen, het klopt…… ik heb het goed gedaan’.  Mevr M. Bakkers.

het prepareren van de linten

Het atelier vult zich met kleur en is inmiddels helemaal mijn domein geworden. Een wandsculptuur, van uiteindelijk in totaal 23 smalle hangende kleurlinten van 12 meter lang, is in wording. Als gewoonlijk, werk ik ook hier afwisselend twee- en driedimensionaal. Het switchen tussen beide disciplines dwingt me afstand te nemen en geeft me tijd om rustig waar te nemen wat het werk wil en wat ik wil. De uitwerking is arbeidsintensief, het prepareren van de linten en de samenstelling van de vele kleuren neemt tijd. Op technischgebied was er ook nog wel het één en ander uit te zoeken. Maar het wandsculptuur vordert gestaag ondanks de trage voortgang geeft het werken er aan me veel plezier. De bij elkaar hangende smalle banen met kleuren van de individuele paletten, de gezamenlijk verschijning, de schakeringen, de vele nuances, de contrasten, het fascineert me door hun onderlinge werking. Eind december moet het afgerond zijn dan is de presentatie voor de bewoners van Park Zuiderhout.

mengtafel voor het mengen van de kleuren

Het Stedelijk Museum Breda organiseert een groepstentoonstelling van de drie AIR De Missie kunstenaars die het afgelopen jaar in Park Zuiderhout hun residentie hebben gehad; Jenny Ymker, Yannick Verhoeven en mijzelf.  Deze tentoonstelling is in voorbereiding en staat gepland in jan- febr 2023, meer informatie volgt.