maandag 10 oktober

Sinds een week woon en werk ik in het oude Missiehuis, Park Zuiderhout in Teteringen, Brabant. De start van mijn drie maandenverblijf, deze eerste week stond in het teken van het orienteren op het leefritme binnen de gemeenschap en de weg vinden in de verschillende gebouwen. Het is een mooi complex, oud- en nieuwbouw, met een prachtige binnentuin met terrassen. Er hangt een fijne sfeer, het voelt van alle kanten goed hier te zijn. De omgeving is bosrijk met goede wandelpaden en het zonnige herfstweer nodigt uit zo nu en dan een wandeling te maken.

Op geregelde en niet geregelde momenten kom ik in contact met bewoners, zelfstandig wonenden in de appartementen en met bewoners die meer zorg nodig hebben en in het Woonzorgcomplex wonen. Het contact maken, en in contact zijn met hen is een belangrijk onderdeel van mijn verblijf hier.

mijn uitzicht op de binnentuin

Mijn werkruimte, op de 4e etage van het Missiehuis is een fijne en ruime plek waar ik mij kan terugtrekken om in alle rust te werken aan het levensader-project waarin de ouder wordende mens centraal staat; de tijd, de ervaring van de vroege kinderjaren naar het heden én de toekomst. De beleving hierbij laat ik vervolgens koppelen aan kleur. Inmiddels heb ik hiermee een start gemaakt en enkele individuele gesprekken gehad met bewoners. De verbondenheid die ik in korte tijd ervaar is opmerkelijk.

de zolderruimte, mijn werkplek op de bovenste verdieping.

Eerder uitgevoerde projecten van AIR De Missie 2021 zijn te zien vanaf 9 september t/m 13 november 2022 in Stedelijk Museum Breda. Kunstenaars Ronald van der Meijs, JaDa (Jan Van Den Dobbelsteen en Danielle Lemaire) en Sophie Mantel zijn van eind 2020 t/m eind 2021 afwisselend 3 maanden werkzaam geweest in Park Zuiderhout.  www.stedelijkmuseumbreda/airdemissie

Park Zuiderhout is een locatie met een rijke historie. Het bijna honderdjarige Missiehuis in Teteringen omringd door bossen is nu een woonwijk voor kwetsbare ouderen. Een derde van de bewoners is religieus, paters en broeders van verschillende congregaties maken hier deel vanuit.

Artist in residence (AIR) De Missie geeft kunstenaars van alle disciplines de gelegenheid de betekenis van religie|zingeving en spiritualiteit in onze hedendaagse samenleving te onderzoeken in contact met de bewoners van Park Zuiderhout.