1 september uitreiking alumni award 2023

 

Sinds 2009 reikt de RUG jaarlijks de Alumnus van het Jaar prijs uit aan een bijzondere oud-student. De prijs is zowel een uiting van waardering als van aanmoediging voor een oud-student die een bijzondere bijdrage geleverd heeft aan de maatschappij, wetenschap, sport of cultuur, een inspiratiebron is voor anderen en geldt als een belofte voor de toekomst.

Takudzwa Mutezo

Uit het juryrappoprt 2023:
Als milieujurist zet Taku Mutezo zich in voor natuurbehoud, strijdt tegen natuurcriminaliteit op internationaal niveau, levert bijdragen aan wetgeving, creëert wereldwijd bewustzijn over waarom de natuur zo belangrijk voor ons is, initieert vernieuwende projecten, én is duurzaam akkerbouwer met een eigen stadsboerderij.

‘Ik voel me geroepen te strijden voor hen die niet gehoord worden’

alumnusprijs RUG Groningen
Athena Noctua - alumni award - ontwerp wia van dijk

Takudzwa Mutezo (Zimbabwe, 1992) studeerde Internationaal en Europees Recht aan de RUG van 2013 tot 2017. Ze volgt nu een Master’s in Public Policy and Governance aan de Africa University in Zimbabwe. Mutezo werkt tegelijkertijd als zelfstandig milieujurist en natuurbeschermer en runt haar eigen biologische boerderij. Ze was het eerste niet-Europese lid van de Universiteitsraad van de RUG, zat in diverse prestigieuze internationale raden en is nu het jongste bestuurslid van Nyanga National Park. De RUG verkoos haar tot Alumnus van het Jaar 2023. Binnenkort neemt ze plaats in de Adviesraad van het Bachelor of Law (LBB) programma in International & European Law van de RUG.

Eerdere Alumni van het Jaar die de ‘Athena Noctua‘ ontvingen zijn:
Iris de Graaf, Alumnis van het jaar 2022
Laurien Meuter, Alumnus van het Jaar 2020
Sander de Hosson, Alumnus van het Jaar 2019
Christiaan Triebert Alumnus van het Jaar 2018
Carolien de Bruin, Alumnus van het Jaar 2017
Merel Rumping, Alumnus van het Jaar 2016