
schetsontwerp voor de Weldammerbrug
De 88 pijlers met klankkleuren van de menselijke ziel, de herinneringen en emoties, ook zij spiegelen evenals het landschap, grilligheid en harmonie. De ‘gekleurde brug’ met als subtitel ‘tussen licht en donker’ verwijst naar het verlopen van de tijd, opgang, bloei en verval, lichtheid en vrolijkheid, zwaarte en donkerte. Zij vertellen over de onlosmakelijke verbondenheid tussen eenheid en verscheidenheid, de brug als verbindingselement tussen mens en natuur, tussen toen en nu.
Mijn eerste ontmoeting met de brug, over het Twentekanaal tussen Goor en Diepenheim, tijdens de orienterendfietsroute was een moment van verbazing. Fietsend vanuit de schaduwrijke bossen met hoge bomen gaf deze plek een oase aan licht en ruimte waar ik puur gevoelsmatig tot werd aangetrokken. Wat was het precies dat deze plek, de brug over het water zich in mijn hoofd nestelde. Wat intrigeerde mij, was het de reikwijdte van de ruimte, het landschap, het water, de brug, de monumentaliteit, de repeterende pijlers of de voorbij razende auto’s. De brug en het water maakten immers geen deel uit van het oude landschap ten tijde van Craandijk.
Pijlers als dragers
De Weldammerbrug [1932] over het Twentekanaal is een architectonisch bouwwerk van beton, met ritmische metalen pijlers die horizontaal en verticaal de ruimtelijkheid accentueren. De pijlers voortkomend uit de constructie van de brug zijn de dragers van het grondvlak. Deze pijlers worden de dragers van kleur. Speciaal verzamelde kleuren door de oudere mens gekozen overeenkomstig hun gevoelswereld gekoppeld aan hun jonge en oudere jaren. Zo vertellen de gekleurde pijlers van de brug over de emoties van mensen* over toen en nu, over vreugde en verdriet dat ook het mensenleven kleurt.
Verzamelde kleuren*
In het voortraject, het verzamelen van de kleuren heb ik medewerking gehad van WZC de Stoevelaar in Goor. Met 23 bewoners, ouderen heb ik gesproken en met hen stapsgewijs terug in de tijd gegaan.
wia 2017